НА 65 МИЛИОНА ГОДИНИ – КАМЪКЪТ

От години се опитвам да освободя от вътрешните енергии камъкът и да го наситя с друг вид съдържание. Технологично буквално отнемах от неговата вътрешност, дори поставям осветление от вътре, което през направените пробиви на повърхността се вижда като ефект и от вън.

21 ноември 2019 – 09 май 2021

Светещи каменни фенери

От години  се опитвам да освободя от вътрешните енергии камъкът и да го наситя с друг вид съдържание. Технологично буквално отнемах от неговата вътрешност, дори поставям осветление от вътре, което през направените пробиви на повърхността се вижда като ефект и от вън.  Така, около 2011 година създадох цикълът „Каменни фенери посветени на Япония”. Предисторията е, че „Арт център Илинденци”, с който съм свързан се оказа любимо място за много японски приятели. Там през 2008 година дойдоха от Япония и десетина потомствени каменоделци, които освен многото работи, които създадоха, направиха и монтираха при нас типични за 16 век каменни фенери. Когато през 2011 година земетресение удари силно Япония, аз създадох този цикъл от тъжни каменни фенери повлияни от техните от 16 век. Те светят със светлината на възпоменанието за многото загинали там.

Каменни кутии

Другият цикъл, който показвам условно нарекох „Каменни кутии”. Дали заради поканата на това място или отново в стремежа си да влея собствена енергия, аз освободих от вътрешни напрежения  тези парчета камък. Когато правех това  се стремих да запазя най-важното – тяхната сетивна външна повърхност. Това, което освободих се опитвам да наситя с моята, нашата човешка чувствителност. В това е смисълът и на малката светлина, която блика от вътре.    

Иван Русев

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Дух и материя се сливат в едно, за да ни въведат в света на скулптора Иван Русев, който разказва своята творческа философия чрез каменни обекти, плод на неговата мисловна креативност и материализирани от ръцете му. „На 65 милиона години – камъкът” е проект, чиято поява има логично обяснение след „Мраморният град на изкуствата”(2014) и „На 60 милиона години – реката” (2014). С настоящата изложба художникът отдава почит на материала, който през годините е припознал за „свой“ – и като многовековен артистичен материал, и като паноптикум на житейския си мироглед.

В творчеството на Иван Русев камъкът се явява материален изразител на неговите имагинерни представи за света. Произведенията му не са просто естетически обекти. В тях са насложени множество смислови пластове, които прозират зад обеми и форми, зад конструктивни решения. Запазвайки естествената природа на материала, той изключително умело прорязва повърхността на каменната плът, за да създаде деликатни форми, загатващи оставените от ръката на художника следи. В откритите пространства на Квадрат 500 за пореден път той интерпретира неспиращия природен кръговрат и търсенето на вечните истини. Възхвалата на материята и нейното почитане чрез изваяни форми е искрена изповед, сливане на житейския път с творческата дейност.

Този своеобразен подарък на Иван Русев към всички нас ни пренася в мястото, което му дава сила и вдъхновение да продължава напред въпреки всичко и въпреки всички – в неговото Илинденци, в неговия Мраморен град, където той живее, диша и работи на пълни обороти. Сред композициите с колони, светещите каменни фенери и кутии се докосваме до сакралното сливане между човека и природата и можем да почувстваме магията на бездиханния многовековен камък, докоснат от духа на твореца.

Таня Станева
уредник в Националната галерия

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Голямото митологично време на Иван Русев

Автор Станислав Памукчиев /Вестник К / 51-2019/ 06.12.2019

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––